mio madre

Mio madre nun sabía idiomes pero yera tan mimosa... dicíame que con enfotu pues algamar cualquier cosa. Mio madre nun sabía idiomes pero falaba a les freses, facía ensalada rusa y mil tortielles franceses. Mio madre nun sabía idiomes pues pisó poques escueles, ¡y facía un caldu gallego y unes coles de Bruseles...! Mio madre nun sabía idiomes, yera una madre estupenda, facía arroz a la cubana con salsa a la boloñesa. ...Primeros versos del poemario Mio madre, de Aurelio González Ovies, editado por Pintar -Pintar, abril 2010 (Edición en asturiano)

lunes, 7 de enero de 2013

AGUJA DE TERNERA CON DÁTILES

Económica y deliciosa.
¡ Feliz 2013! Os deseo de corazón un año lleno de cosas buenas: salud,  trabajo, unión familiar y mucha amistad.

Después de este parón navideño, vuelvo con una carne barata y que, preparada así, queda muy rica. Muy fácil de elaborar y combina con muchas guarniciones. Un buen puré de patatas, de zanahorias o de cualquier otra verdura le viene genial, sin olvidar los espárragos o las tan socorridas patatas fritas.

Si queréis cambiar la aguja por lomo de cerdo, también queda muy rico. Y si no os gustan mucho los dátiles, he de deciros que no se nota apenas su sabor, pero dan un toque caramelizado estupendo a la cebolla.

Ya se que van a ser semanas de remordimientos y de dietas... Pero un domingo bien se puede hacer una excepción y no está de más darse una alegría con este plato.

A ver qué os parece.

También quiero agradecer el trabajo desinteresado de dos amigas. De Katy y de María. Llevan cuatro años publicando infatigablemente sus recetas de cocina casera. Aperitivos, primeros, segundos, postres, galletas, bizcocho... Todo bien documentado en un estupendo índice, en su blog Para hincar el diente K+M.  Platos típicos que generosamente nos regalan, casi a diario. Muy factibles, sin grandes complicaciones para que puedan estar al alcance de todos.

Gracias amigas, muchísimas gracias por todo lo bueno que nos dais. Brindo con vosotras para que podamos seguir así muchos años más.




Carta de Reyes, con retraso


Queríos Reis Magos d'Oriente: nun voi pidivos pa mi un tren y una escavadora, nin una cocina cola cacía pa la mio hermana, nin un frascu Varón Dandy y una muda pa mio pa, nin un pañu y un xuegu toalles pa mio madre. Nun voi ponevos zapatiya nin encargavos que nos pongáis na ventana les bolses revoltixu con rosquielles y bolines d'anís, con ronchitos, llimoninos y uves pases. Tamién ye demasiao tarde.

Más que traeme, quixera que nun me llevareis nada de lo que me queda. Que nun me dexareis enfocicame cuando nun tengo por qué, que nun me permitiereis el luxu de quexame de viciu; que m'abriereis los güeyos pa qu'asuma, valore y me conforme colo puesto, que ye abondo, comparao colo que pudiera ser o lo que tea por venir. Que nun me quitéis nada de lo que tengo y tenemos, nuna palabra. Nada meyor vos pido, nun m'atrevo, pero sí, eso sí, nada peor.

Permitiime siguir amando de forma xigante, con tol sentimientu, lo pequeño, siguir percibiendo eso insignificante que tanto significa, lo cenciello, lo invisible, eso que se nos posa na carne cuando nos caricien, eso que nos revive y nos illumina cuando nos miren como debe mirase, eso que nos trespasa cuando nos garren la mano con verdá y humanidá; lo que ta alredor y nel xestu la flor, lo que ta dientro'l pan, lo que s'escondi na trasparencia l'agua, lo que-y pon soníu y llibertá a la corriente los regatos, lo que suelta nel aire y n'alboriada'l cantu'l tordu.

Permitiime nun olvidame del too, nun perdeme del too, nun abandoname del too, nun dexame atrás del too, nun desorientame del too, Reis Magos d'Oriente; nun estrozar los valiosos minutos, nun renegar de los sueños, nun renunciar a llevantame toles mañanes y agradecer tar vivu, sanu, a gustu conmigo mesmu, respirar fondo y abrir de par en par los brazos con ganes d'alcanzar l'horizonte, de sumime na claridá; con deseos de tragar el mundu, con ansies d'abarcar la lluz, con fuerces pa emburriar les contrariedaes. Con un botón d'esperanza p'abrochame siempre frente a l'advesidá y la penuria.

Daime la posibilidá, dacuando, de volver ser tan feliz como cuando baxaba a la mar y sentábame nuna piedra y cegábame'l veranu y sentíame contentu y anchu; como cuando cavaba cuatro llámpares y diba de poza en poza detrás de les esguiles y de los cangarexos. Como cuando corría pela playa Llumeres, colos pies manchaos de mineral y galipote, pero la mente llimpia y fresca como la salmoria, como la espuma y l'ocle que la marea dexaba na oriella.

Nun m'arranquéis les imaxes más pures, los recuerdos más dulces. Nun dexéis que me flaquien les piernes nes males circunstancies. Que me traicionen la debilidá o la cobardía, que m'afueguen el desengañu, el cansanciu o la rutina. Nun permitáis que se me gaste la fe, qu'escaeza rezar, a mio manera y como m'enseñaron, polo que yo más aprecio, polos que me quixeron y marcharon, polos que yo quixera que tuvieren aquello que nun son a consiguir y bien que lo merecen.



Aurelio González Ovies, La Nueva España, enero 2007 


Para la carne con dátiles, necesitamos:

  • 1 kilo de aguja de ternera
  • 1 kilo de cebollas
  • 4 dientes de ajo
  • aceite de oliva
  • 1 buen vaso de vino blanco de buena calidad
  • sal
  •  pimienta
  • 200 gramos de dátiles deshuesados

Limpiamos bien la carne, la dejamos sin exceso de grasa. La cortamos en trozos generosos y salpimentamos. Esperamos unos minutos y ponemos los dientes de ajo al fuego con aceite frío( con un corte para que no revienten) . Doramos y retiramos el ajo (los reservamos). Con el aceite bien caliente, doramos la carne. Pondremos pocos trozos de cada vez para que no se enfríe el aceite y doren bien.
Retiramos la carne y colocamos otros trozos, hasta terminarla. Incorporamos al aceite bien caliente las cebollas cortadas en juliana gruesa y la freímos hasta que comience a ablandar, en ese momento, añadimos la carne y los ajos reservados, sin piel, y,  a fuego medio, la dejamos hacerse un cuarto de hora. Añadimos el vino y esperamos a que se reduzca el alcohol y se evapore al menos la mitad del líquido. Tapamos la pota.
Cuando la cebolla empiece a ponerse dorada, añadimos los dátiles y ponemos el fuego al mínimo. Dejamos así hasta que los dátiles se deshagan.
Si queremos una salsa fina, retiramos la carne y pasamos la cebolla por un pasapurés. Yo no lo hice. Comprobamos de sal y reservamos.
Queda una carne tierna y sabrosa. Acompañamos con la guarnición que más os guste. Nosotros con unos pepìnillos y patatas bajas en calorías.
Se deshace en el tenedor.

¡¡¡A DISFRUTAR!!!

Muchas gracias por el premio a Katy y María: